fbpx

Фасаден инженеринг на фасада от Еталбонд

Еталбонд с огледално покритие

Staduis Hasselt

Jaspers-Eyers architects

  • Хаселт, Белгия
  • Новата сграда на кметството в Хаселт
  • 600 кв.м.
  • Алуминиев композитен панел (Еталбонд с огледално покритие); Алуминиева поддържаща конструкция
  • Фасаден инженеринг на вентилируемата наклонена фасада
  • Работни и производствени чертежи
  • Монтажни планове
  • Статически изчисления
  • Количествени сметки

За проекта:

Еталбонд с огледално покритие

Новата сграда на кмеството в град Хаселт бе от голямо обществено значение за гражданите. В резултат на това, имаше спорове дали да е с модернистична визия или традиционен архитектурен стил. Най-накрая се спряха на съвременен дизайн с Еталбонд с огледално покритие, който комбинира ефектен и бюджетен вариант. Панелите са окачени върху алуминиева поддържаща конструкция, прикрепена към стоманената конструкция на фасадата. Топлоизолацията и шумоизолацията са постигнати със сандвич панели Kingspan.

Направихме статически изчисления за всеки един елемент от фасадата, базирайки се на общоевропейските норми за проектиране Еврокод, тестове, спефицикации на материалите от производителите. Също така, направихме изчисления за вятър чрез зониране, защото вятърът действа с различна сила, в зависимост от зоната на фасадата. В резултат се пести от преразход на материала. На някои места алуминиевите профили трябваше да се усилят, получавайки се композитно сечение. Освен това, са взети всички мерки за максимална вентилация и пожарна безопасност на фасадата.

В допълнение към всички трудности, се оказа, че стоманената конструкция имаше 10 см отклонения при монтаж и се наложи да я преправят, което следователно утежни нашата работа. По тази причина, командирахме двама члена на екипа ни, за да оказват авторски надзор по време на производството и монтажа на панелите. В проекта има изключително много инженеринг и за нас е гордост, че премина успешно проверките на реномирано белгийско инженерно бюро. Също така застрахователната компания нае трета страна, която да провери проекта.   

В заключение, това не е най-трудната фасада, която сме правили, но за нас е най-голямата гордост. Това се дължи на нейния уникален дизайн, високото ниво на инженеринг и признанието от всички белгийски и холандски колеги, които участваха в проекта. 

За кратко видео на завършената сграда натиснете тук и тук

TOP
bg_BG